Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Maj 30, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

3 pomysły na sosy do placków ziemniaczanych czyli z czym podać placki ziemniaczane?

3 pomysły na sosy do placków ziemniaczanych czyli z czym podać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to popularne w całej Polsce danie obiadowe. Przyrządza się je z surowych, tartych ziemniaków, które następnie smażone są na oleju na rumiany kolor. Przedstawiamy trzy przepisy na pyszne, aromatyczne sosy, które idealnie komponują się z plackami ziemniaczanymi!

Sos gulaszowy czyli z czym podać placki ziemniaczane?

Jeśli zastanawiamy się z czym podać placki ziemniaczane, z pewnością odpowiedzią jest sos gulaszowy. Aby go przygotować należy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe lub wołowe, a następnie zalać bulionem i dusić do miękkości. Doprawia się je zielem angielskim, papryką słodką i ostrą, czosnkiem oraz liściem laurowym. W połowie duszenia należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz opcjonalnie inne warzywa (np. marchew, pieczarki czy pietruszkę).

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to szybko sposób na przepyszny dodatek do placków ziemniaczanych. Pieczarki oraz cebulę należy obrać oraz pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle lub oliwie, po chwili dorzucić pieczarki, smażyć dwie minuty. Warzywa należy zalać śmietaną 30%, dodać sól i pieprz oraz odrobinę soku z cytryny. Sos pieczarkowy można zagęścić mąką. Opcjonalnie możemy dodać pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną pierś z kurczaka lub indyka.

Pikantny sos paprykowy

Kolejny bezmięsny sos, który zachwyci miłośników pikantnych potraw. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa: paprykę czerwoną i żółtą, cebulę oraz pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu do miękkości, następnie dodajemy pieczarki i pokrojoną cukinię. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Jeśli chcemy, by nasz sos był jeszcze ostrzejszy, możemy wykorzystać sproszkowane chilli lub habanero. Przed podaniem należy zag Sos można podawać zarówno z samymi plackami ziemniaczanymi, jak i z mięsem: jest to świetna baza dla wołowiny i wieprzowiny.

W wielu regionach Polski znajdziemy także inne, regionalne dodatki do placków ziemniaczanych. W niektórych miejscach spożywa się je jedynie posypane cukrem, w innych zaś w pysznym sosie serowym lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.