Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Paź 3, 2018 in Kuchnia i kulinaria |

Dieta w przeziębieniu

Dieta w przeziębieniu

Przełom zimy i wiosny sprawia, że często dopada nas spadek formy. Osłabienie i brak słońca, a także dodatnie temperatury sprzyjają przeziębieniu. Co jeść podczas przeziębienia, żeby stanąć na nogi?
Kiedy mamy katar i boli nas gardło najlepsze będą zupy. Aromatyczny rosół nie tylko doda nam sił, ale też zmniejszy katar. Dieta w przeziębieniu oparta o pożywne zupy jest niezwykle skuteczna.

 

W trakcie choroby powinniśmy też dostarczać organizmowi witaminy C. Znajdziemy ją w cytrusach lub kiszonej kapuście. Co jeść podczas przeziębienia, gdy bolące gardło nie pozwala na spożywanie kwaśnych rzeczy, a musimy uzupełnić zapas witamin? W tym wypadku możemy się wspomóc witaminami z apteki.

Dieta w przeziębieniu powinna być w miarę lekkostrawna. Warzywa gotowane na parze oraz różnego rodzaju kasze będą idealne, gdy nie czujemy się dobrze.
W trakcie przeziębienia powinniśmy pamiętać o nawadnianiu organizmu. Najlepsza będzie woda lub ziołowa, letnia herbata. Zdrowa dieta w przeziębieniu oraz odpowiednie nawodnienie pomogą szybciej uporać się z dolegliwościami.

Niezawodny w leczeniu kataru może się okazać czosnek lub cebula. Kiedy nie lubimy surowej cebuli, możemy przygotować na jego bazie syrop. Plastry tego warzywa należy ułożyć ściśle w słoiku, zalać miodem a następnie odczekać kilka godzin. Syrop z cebuli jest doskonały na zatkany nos. Ponadto rozgrzewa i koi gardło.
Kiedy nie wiemy co jeść podczas przeziębienia możemy poradzić się lekarza. Lepiej jednak unikać zatłoczonych przychodni i spróbować wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami. Kiedy mimo wszystko czujemy się coraz gorzej, wizyta w poradni będzie nieunikniona.