Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwiecień 23, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Doskonały przepis na szybkie kotlety z mortadeli

Doskonały przepis na szybkie kotlety z mortadeli

Wydawać by się mogło, że mortadela to dosyć tani składnik i co za tym idzie dosyć niesmaczny. Jest to jednak błędne myślenie. Kotlety z mortadeli to doskonały pomysł na naprawdę smaczny, a zarazem szybki obiad. Jest to miła odmiana od klasycznych kotletów, chociaż w smaku równie dobra. Ich przygotowanie jest szybkie i proste.

Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania?

– mortadela
– sól
– pieprz
– jajka
– olej
– bułka tarta

Przygotowanie

Jak widać składniki podobne do klasycznych kotletów, różnica to jedynie główny składnik czyli mortadela. Sposób przygotowania również niewiele różni się od klasycznych kotletów.

Mortadelę należy najpierw pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Jeśli jednak preferujemy grubsze kotlety to śmiało, wybieramy grubość jaka nam odpowiada.

W naczyniu roztrzepujemy nasze jajka po czym dodajemy do nich pieprz i sól. Czyli dosyć klasycznie. Jeśli lubimy jakieś inne przyprawy śmiało możemy dodać do jajek.

Inną opcją jest jeszcze delikatne polanie mortadeli oliwą lub olejem i posypanie naszymi ulubionymi przyprawami. Wtedy smak naszych kotletów będzie jeszcze lepszy.

Po przygotowaniu kotletów i jajek pora zabrać się za przygotowywanie ich do smażenia. Obtaczamy każdy kotlet w jajku, po czym ląduje on w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni. Bardzo ważne jest aby olej był gorący. Gdy mortadele w panierce włożymy na zimny olej będzie ona go bardzo wchłaniać, co będzie skutkować bardzo tłustymi kotletami.

Gdy olej jest gorący układamy na nim nasze kotlety z mortadeli. Każdy kotlet smażymy z obu stron na złoty kolor. Po tym czasie ściągamy je z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nasze kotlety są już gotowe.

Można jeść je same lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami albo frytkami.

Śmiało można takimi kotletami zastąpić te klasyczne. W smaku są niemal identyczne, ale zawsze to swego rodzaju odmiana. Nie są trudne, ale za to smakują doskonale.