Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Cze 7, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Jak przygotować domowe burgery? Czyli jak doprawić mięso na burgery?

Jak przygotować domowe burgery? Czyli jak doprawić mięso na burgery?

Burgery to jedna z najbardziej popularnych potraw na świecie. Choć zwykle kojarzy się przede wszystkim z jedzeniem typu fast food, zdrową i sycącą wersję burgerów.

Jak przygotować domowe burgery?

Do przygotowania domowych burgerów potrzebujemy zmielone mięso wieprzowe (ok 200g na jednego burgera), żółty ser w plastrach, cebulę, pomidora, ogórka konserwowego, sałatę, bułki hamburgerowe oraz ulubione sosy (domowe lub kupne). Najpierw należy przygotować kotlety: do mięsa dodajemy starty czosnek, jedno jajko oraz odrobinę pieprzu, następnie smażymy na oleju lub smalcu na rumiany kolor. Kroimy bułki na pół, smarujemy obie połowy wybranymi sosami. Na dolną część układamy kolejno: sałatę, ser żółty, kotlet wołowy, warzywa oraz kolejną warstwę sera. Całość wkładamy do piekarnika na kilka minut, by zagrzały się bułki i rozpuścił ser (około 2-3 minut w temperaturze 150 stopni). Piekarnik musi być nagrzany bez termoobiegu tak, by obieg powietrza nie wysuszył pieczywa.

Jak doprawić mięso na burgery?

Mięso wołowe można doprawiać na dziesiątki sposobów. Klasyczne burgery doprawia się jedynie odrobiną pieprzu, jednak miłośnicy ostrzejszych smaków mogą wybrać również chilli, habanero lub inne odmiany czerwonej, ostrej papryki. Ze smakiem mięsa wołowego dobrze komponuje się również czosnek oraz niektóre zioła m.in. tymianek czy rozmaryn. Jeśli chcemy, by nasze burgery były bardziej orientalne, możemy do mięsa dodać rozdrobnione orzeszki piniowe, natkę pietruszki oraz odrobinę curry – ten lekko arabski smak doskonale skomponuje się z łagodniejszymi sosami. Należy pamiętać, że smak wołowiny jest specyficzny i dosyć wyrazisty, przez co nie możemy przesadzić z ilością i różnorodnością wykorzystywanych przypraw.

Do przygotowania domowych burgerów możemy wykorzystać także inne mięso mielone np. indyka, wieprzowinę lub baraninę. Każde z nich jednak należy w odmienny sposób przyrządzić i doprawić przyprawami, które będą dobrze współgrały ze smakiem mięsa i wybranych przez nas sosów.