Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Mar 10, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Jak wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków – ziemniaki gotowane co z nich zrobić

Jak wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków – ziemniaki gotowane co z nich zrobić

Ziemniaki często pojawiają się w naszym jadłospisie i tak naprawdę z ochotą po nie sięgamy. Od dawna wpisały się jako standardowy i tradycyjny składnik naszych obiadów. Serwujemy je na różne sposoby jako ziemniaki smażone, frytki, kluski, placki ziemniaczane, kartofle w mundurkach, puree, czy po prostu gotowane w wodzie. To one najczęściej pojawiają się na talerzu z daniem obiadowym. Ich uniwersalny smak pozwala nam na to, że możemy podawać je nie tylko z mięsem, lecz również z rybą, jajkiem lub smażonymi warzywami. Do obiadu kartofle sprawdzają się znakomicie. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie ugotować odpowiednią ilość ziemniaków. Nierzadko zdarza się, że po prostu ugotujemy ich za dużo i wtedy ich nadmiar często ląduje w koszu na śmieci. To ogromny błąd, gdyż ugotowane ziemniaki które są pozostałością po obiedzie, możemy z powodzeniem wykorzystać na drugi dzień lub na kolację przygotowując z nich coś smacznego. Taki kulinarny recykling być może wymaga od nas odrobiny kreatywności, jednak przyczynia się do tego by nie marnować żywności i co za tym idzie, do rozsądnego zarządzania produktami w naszej kuchni.

Ziemniaki gotowane – co z nich zrobić. Kilka propozycji:

1. Ziemniaczane kotleciki

Składniki:
– gotowane ziemniaki
– jajko
– cebula
– natka zielonej pietruszki lub szczypiorek
– olej roślinny
– przyprawy
Sposób przygotowania :
Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy ja na złoty kolor i dodajemy do ubitych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej należy dodać również jajko oraz przyprawy, a także kilka gałązek umytej i posiekanej natki pietruszki. Równie dobrze sprawdza się pietruszka lub szczypiorek suszony. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy z masy kotleciki i smażymy z obu stron do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

2. Ziemniaczane kotleciki z ciecierzycą

Składniki:
– gotowane ziemniaki
– ciecierzyca z puszki lub słoika
– cebulka
– jogurt naturalny
– sól, pieprz i czerwona papryka
– olej

Sposób przygotowania :
Ziemniaki ubijamy. Ciecierzycę odsączamy na sitku, następnie blendujemy i łączymy z ziemniakami. Do masy ziemniaczanej dodajemy jogurt naturalny, przyprawy oraz niewielką ilość świeżej cebulki pokrojonej w drobną kostkę. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na oleju z obu stron.

3. Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
– gotowane ziemniaki
– olej roślinny
– wędlina (szynka, salami, kiełbasa)
– ser żółty
– cebula
– pasta pomidorowa
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie smażymy ją na oleju wraz z wędlina. Oczywiście wędlinę należy odpowiednio przygotować, to znaczy pokroić w paski lub plasterki. Całość zalewamy pastą pomidorową, mieszamy i przyprawiamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy niewielką ilością oleju roślinnego i umieszczamy w nim pokrojone ziemniaki, na które nakładamy przygotowana wędlinę z sosem pomidorowym. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem i całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około pół godziny.

4. Makowe kopytka

Składniki:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 2 łyżki suchego maku
– jajko
– 4 łyżki mąki
– szczypta soli

Sposób przygotowania :
Do ubitych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i starannie mieszamy. Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na ukos tak jak standardowe kopytka. Tak naprawdę kształt nie ma znaczenia, bo równie dobrze możemy z ciasta uformować kulki czy inne dowolne kształty.
W garnku należy zagotować wodę i posolić. Następnie umieszczamy we wrzątku nasze kluski czy kopytka i gotujemy 5 minut, mierząc czas od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ostrożnie wyjmujemy kluski łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. To z czym podamy przygotowane kopytka zależy od naszych upodobań.

Resztki gotowanych ziemniaków możemy wykorzystać również jako zagęszczacz do kremowych zup jarzynowych. Blendujemy ziemniaki z bulionem warzywnym i w takiej postaci łączymy z zupą.
Możemy również spożytkować ugotowane ziemniaki jako składnik ciasteczek, pieczywa lub innych wypieków.