Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on styczeń 7, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Najpopularniejsze dania greckie

Najpopularniejsze dania greckie

Kuchnia grecka cieszy się w Polsce dużą popularnością. Aromatyczne przyprawy, pyszne sosy i mnóstwo świeżych warzyw sprawiają, że jest to kuchnia wyjątkowo smaczna, ale również pożywna i zdrowa. Przedstawiamy 4 najpopularniejsze dania kuchni greckiej, które z łatwością przygotujesz w domu!

1. Sałatka grecka

Lekka sałatka ze świeżych warzyw to doskonały dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Choć nie istnieje jeden właściwy przepis na sałatkę grecką, jej bazą są pokrojone w kostkę pomidory, czerwona cebula, świeży ogórek i czarne oliwki. Dodać możesz również inne ulubione warzywa: rzodkiewkę, szczypiorek czy paprykę czerwoną. Do sałatki dodajemy pokrojony ser feta, skrapiamy ją dobrej jakości oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano.

2. Moussaka

Moussaka to słynna grecka zapiekanka: danie wyjątkowo pożywne i rozgrzewające. Przygotowuje się je na bazie pokrojonego w grube plastry bakłażana, pomidorów oraz doprawionego greckimi przyprawami mięsa mielonego. Wierzch dania pokrywa się sosem beszamelowym z dodatkiem startego żółtego sera. Tak przygotowane danie zapieka się przez ok. 35min w temperaturze 180 stopni.

3. Zapiekanka Briam

Briam to kolejna grecka zapiekanka, tym razem nieco lżejsza, która stanowi świetny ciepły dodatek do dań mięsnych. Pokrojone w plastry cukinie, bakłażana, paprykę czerwoną i ziemniaki układa się warstwowo w naczyniu żaroodpornym, doprawia solą, pieprzem, oregano i dobrej jakości oliwą a następnie zapieka przez ok. półtorej godziny w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę po wyjęciu posypuje się pokruszonym serem feta.

4. Szaszłyki

Grecy wprost uwielbiają szaszłyki! Popularne soulvaki przygotowuje się z mięsa drobiowego, w Grecji zjemy także wiele odmian kofty – szaszłyków z mięsa mielonego. Podobne przysmaki możemy również przyrządzić na wakacyjnym grillu, a nawet w warunkach domowych. Wystarczy nadziać mięso na wcześniej zamoczone w wodzie patyczki, a następnie upiec je w piekarniku i podać z wybranymi sosami i lekką sałatką grecką.