Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Cze 11, 2017 in Kuchnia i kulinaria |

Słodkości dla zdrowia – ekologiczne, bezglutenowe słodycze

Słodkości dla zdrowia – ekologiczne, bezglutenowe słodycze

Słodycze w niewielkich ilościach nie są szkodliwe, ale nigdy nie będą lepszymi przekąskami od naturalnych warzyw i owoców. Zjadane z umiarem, nie zaszkodzą nikomu – ani dorosłym, ani dzieciom.

Człowiek potrzebuje cukrów. Niezbędne są do życia cukry proste i złożone. Te pierwsze pochodzą przede wszystkim ze słodyczy. Podnoszą z łatwością poziom glukozy we krwi. Ale nie tylko – mogą dodać energii. Przekazują też nieprawdziwą informację do mózgu „o sytości”. Sytość ze słodyczy nie jest trwała. Organizm szybko trawi słodkie rzeczy i domaga się następnej porcji, a efekt podniesienia glukozy uzależnia. Wtedy organizm szybko dopomina się o następne porcje cukru i niestety to wszystko prowadzi do otyłości.

Jednak nie wszystkie ciastka i desery są kaloryczne ani niezdrowe. Ekologiczne słodycze to super alternatywa dla przetworzonych batoników. Takie ciastka są wyprodukowane z wyselekcjonowanych składników. Nie mają szkodliwych sztucznych barwników, konserwantów i związków chemicznych. Produkuje się je w oparciu o naturalne receptury, dlatego też te produkty są bezpieczne dla zdrowia. Nie są przyczyną otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych. Mają doskonały smak. Są to bezglutenowe słodycze oparte o zboża, owoce, mają witaminy i inne niezbędne dla organizmu związki odżywcze.