Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 11, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Sposób na domową nutellę

Sposób na domową nutellę

O tym, czym jest Nutella, chyba nie trzeba nikomu mówić. Słodki krem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie kanapek, gofrów, naleśników czy bajgli, jest jednym z najbardziej popularnych na świecie. Codziennie wiele osób go kupuje, ale i podobnie wiele rezygnuje – a to za sprawą świadomości tego, co krem ma w swoim składzie. Co zrobić, kiedy chce się zrezygnować z Nutelli, a wciąż mieć czym smarować kanapki? Godne polecenia jest przepis na nutellę z awokado, która zasmakuje każdemu.

Krem z cukrem pod kontrolą

Na smak prawdziwej Nutelli bez wątpienia wpływa cukier, jednak jego procent w całym składzie jest powalający – w 100 gramach kremu jest aż 56,36 gram cukru! A jak wiadomo, to on odkłada się w organizmie, prowadząc do nadwagi i otyłości. Nie zbyt dobry wpływ na ludzkie ciało ma również duża zawartość oleju palmowego.

Jeżeli chce się mieć taki krem w zdecydowanie zdrowszej wersji, warto przygotować go samemu ze składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, dostarczając mu odpowiednich składników odżywczych. Tak dzieje się to, kiedy krem tworzy się, bazując na zdrowych tłuszczach, które znajdują się w awokado i orzechach wszelkiego rodzaju, jak i w pestkach dyni i słoneczniku. Banan, przez swoją naturalną słodycz, sprawia, że dodatkowe dosładzanie jest już tylko opcjonalne.

Przygotowana w domowych warunkach nutella nie ma w sobie żadnych konserwantów, co wiąże się z koniecznością szybkiego spożycia takiego kremu, ale nie ma wątpliwości – jak zasmakuje małym i dużym, to szybko zniknie.

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 mały dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Przygotowanie

Awokado i banana obrać. Umieścić w kielichu blendera wraz z pestkami dyni i nasionami słonecznika.
Zmiksować całość na gładki krem.
Do powstałej masy małymi porcjami dodać kakao, sprawdzając, czy krem jest wystarczająco czekoladowy.
Dosłodzić miodem, jeżeli jest taka potrzeba.

Krem przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie przez 48 godzin.