Kiszonki – jaki mają wpływ na organizm i układ odpornościowy?
Kiszonki to produkty, których nie powinno zabraknąć w diecie każdego z nas. Są naturalnym probiotykiem i bardzo korzystnie wpływają na metabolizm, a ich regularne spożywanie poprawia odporność organizmu. Pamiętajmy, że prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to również zdrowy układ immunologczny. Jak kiszonki wpływają na organizm? Czy powinniśmy je jeść codziennie? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym artykule.
O odporność powinniśmy dbać regularnie – nie tylko jesienią i zimą. Dokładnie tak samo wygląda kwestia kiszonek. Sięgamy po nie zazwyczaj jesienią i zimą, a tak naprawdę powinniśmy je jeść przez cały rok.
Kisić można prawie wszystko – ogórki, buraki, paprykę, pomidory, a nawet … cytryny. Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Kiszenie ma same zalety – oprócz tego, że dzięki niemu dłużej możemy cieszyć się sezonowymi warzywami, to jeszcze zyskujemy wiele dobroczynnych substancji, które mamy na wyciągnięcie ręki – w słoiku.
Wpływ kiszonek na organizm
Dlaczego kiszonki są takie zdrowe? Odpowiedź jest prosta. Podczas procesu kiszenia, cukry proste ulegają przemianie w kwas mlekowy. Obniża się wówczas zawartość cukru w spożywanym pokarmie, a my otrzymujemy produkt małokaloryczny. Substancja, jaką jest kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii i bardzo korzystnie wpływa na pracę jelit, regulując odpowiednio działanie flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo – kiszonki wzmacniają organizm i system odpornościowy, chroniąc przed różnego rodzaju wirusami i chorobami.
Kiszonki są niezwykle ważne w diecie każdego z nas. Jeśli nie przepadamy za tradycyjnymi produktami kiszonymi, może warto spróbować swego rodzaju odmiany? Sok z warzyw kiszonych to propozycja dla tych, którzy uwielbiają próbować nowości i cenią sobie tradycyjne smaki. Sok z kiszonej pietruszki możesz mieć zawsze ze sobą, dzięki czemu każdego dnia możesz dostarczać do swojego organizmu potrzebnych witamin, minerałów i substancji odżywczych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o dobroczynnym działaniu kiszonek na organizm człowieka, sprawdź artykuł – „Dlaczego warto jeść kiszonki? 10 powodów”.
Jakie korzyści niesie za sobą spożywanie produktów kiszonych?
Kiszonki to naturalny probiotyk, a ich regularne spożywanie może skutecznie zapobiegać zakażeniom rotawirusowym oraz zapaleniu jelit. Produkty kiszone to również cenne źródło witaminy C oraz błonnika, magnezu, potasu i wapnia. Jak wiadomo, kiszonki wpływają bardzo pozytywnie na działania mikroflory jelitowej. Wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Produkty tego typu wspomagają również rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej. Kiszonki to źródło przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami. Produkty kiszone opóźniają procesy starzenia się skóry i bardzo pozytywnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Ziwększają również przyswajalność żelaza oraz stanowią bardzo niskokaloryczną przekąskę.
Najnowsze komentarze