Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lip 30, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Fit przepis na imprezę – Roladki z papryką, sałatą i szynką (285 kcal)

Roladki z papryką, sałatą i szynką (285 kcal)

Potrzebne składniki:
Ciasto:
1 opakowanie tortilli
Lub jeśli chcemy zrobić ciasto samemu to
400g mąki
30 g masła
200 ml wody
1 płaska łyżeczka soli – 6 gram
Wnętrze:
1 papryka (użyłem żółtej bo była na promocji)
1 sałata (użyłem masłowej bo była najtańsza)
1 opakowanie serka topionego hohland (polecam z ziołami)
Jakaś szynka (ja użyłem domowej wędzonej)

Przygotowanie naleśnika:
Jeśli macie chwilę czasu więcej to zamiast kupować tortille można ją wykonać
samemu. Z ilości wyżej wymienionych składników można wykonać około 10
naleśników około 18 cm średnicy (mały talerzyk).

1.dodajemy do miski mąkę i sól

2.Dodajemy rozpuszczone masło do miski- ja
podgrzałem w mikrofalówce

3.Dodajemy 200 ml wrzątku do miski – na początku polecam wymieszać łyżką
ponieważ całość jest gorąca, po chwili można mieszać ręką.

4.Z ciasta tworzymy, elastyczną kulkę i odstawiamy do ochłodzenia na 10-20
minut, przykrywając folią spożywczą.

4.Z ciasta tworzymy, elastyczną
kulkę i odstawiamy do ochłodzenia
na 10-20 minut, przykrywając folią
spożywczą.

5. Po tym czasie kładziemy ciasto na wilgotną ścierkę i przykrywamy wilgotną
ścierką.
6.Odrywamy kawałki i rozwałkowujemy na okrągłe placki(nie dajemy mąki na
stolnice). Ja by uzyskać w miare równe koło uzyłem talerzyka do wycinania
kształtu a nadmiar ciasta ponownie użyłem do kolejnych naleśników.

7. Na mocno rozgrzaną patelnie(bez oleju) kładziemy naleśnika i pieczemy z
dwóch stron- około 30 sekund. Aż się pojawią brązowe plamki.

8.by nalesniki nie stały się kruchę co spowoduje że będą się później łamać
należy kłaść je jeden na drugim na delikatnie wilgotnej scierce oraz przykrywać
również wilgtną scierką. Ja przy okazji użyłem spryskiwacza z wodą i delikatnie
zrosiłem kazdego po połozeniu na stosie.
9.Pozostawiamy gotowe naleśniki do schłodzenia

Wnętrze:
1.Smarujemy wewnętrzną część naleśnika dokładnie serkiem topionym.
2.Dekorujemy go pokrojoną w słupki papryką, sałatą i szynką (można dodać w
sumie dowolne inne składniki jakie lubimy byleby nie przesadzić z ilością bo
tortilla może się rozwinąć)
3.Ciasto zawijamy tortille i następnie kroimy na w miarę równe kawałki.

Kaloryczność posiłku:
Najbardziej kaloryczna jest tortilla ponieważ jeden taki naleśnik domowy ma
około 135 kcal.
Następna jest wędlina użyłem tej której miałem w domu a w przypadku
domowych wędlin określenie ich kaloryczności jest utrudnione ale na
podstawie danych z internetu oceniłem ze na jeden naleśnik przypada około
23g tj. 32 kcal
Kaloryczność pozostałych składników obliczyłem na podstawie ich składu na
opakowaniu a warzywa sprawdziłem na stronie ilewazy.pl Całość tj.około 8
kawałków tak pokrojonej tortilli zawiera około 190 kcal. Gwarantuję, że jak postawicie je na stole podczas spotkania ze znajomymi, znikną szybciej niż się pojawią.