Pages Menu

Categories Menu

Posted by on maj 12, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Ciasto francuskie – jak je przygotować?

Ciasto francuskie, wbrew pozorom, nie jest wcale trudne do przygotowania. Wystarczy kierować się przepisem, by cieszyć się doskonałym smakiem jednego z najbardziej popularnych ciast świata. To produkt, który doskonale nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Możemy go użyć do wielu potraw mięsnych, przystawek oraz eleganckich słodkości.

Ciasto francuskie krok po kroku

  1. W misce wymieszać 250g mąki pszennej i 150g krupczatki, dodać 200ml chłodnej wody i łyżkę soli. Na małym ogniu rozpuścić 70g masła i dodać do miski. Wyrobić ciasto na gładką masę, a następnie zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
  2. 400g masła utrzeć, włożyć do folii i rozwałkować na placek o grubości 2cm, następnie włożyć do lodówki.
  3. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o grubości 1-2cm. Na niego położyć schłodzone, rozwałkowane masło.
  4. Zagiąć rogi ciastka w taki sposób, by stworzyły zamkniętą kopertę, w środku której znajduje się masło. Całość rozwałkować na długi prostokąt.
  5. Ciasto złożyć na zakładkę i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki i kolejny raz rozwałkować. Następnie złożyć i włożyć do lodówki. Proces ten powtarzać minimum 3 razy.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5-1cm. Ciasto następnie można wypełnić dodatkami i upiec w temperaturze 200 stopni (około 15min).

Jak przechowywać ciasto francuskie po upieczeniu?

Proces wyrobienia ciasta francuskiego nie jest trudny, jednak bardzo czasochłonny. To dlatego warto przygotować więcej ciasta francuskiego, by móc cieszyć się jego smakiem przez kilka dni. Gotowe ciasto francuskie możemy przechowywać w pojemniku w lodówce przez kilka dni, jednak jeśli wyprodukowaliśmy go dosyć dużą ilość można również poporcjować i zamrozić. Upieczone ciasto francuskie przechowujemy w lodówce – należy je spożyć w ciągu maksymalnie kilku dni – musimy pamiętać, że długość przechowywania zależy również od dodatków, które są w naszych słodkościach, przystawkach lub daniach, ciasto francuskie wypieka się dopiero po nałożeniu wszystkich składników, których ważność spożycia może znacznie się różnić.