Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Sos pieczarkowy – doskonały dodatek do wielu potraw
Sos pieczarkowy z cebulką i śmietaną to doskonały dodatek do wielu potraw. Można go podać z ziemniakami, makaronem czy jako dodatek do różnych gatunków mięs. Zatem jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?
jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?
Sos przyrządzony że świeżych, aromatycznych pieczarek jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i szybki w przyrządzeniu. Jego wykonanie nie powinno sprawić większych trudności nawet początkującym gospodyniom. Zatem jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Do jego przyrządzenia potrzebujemy pół kilograma świeżych pieczarek, które po oczyszczeniu należy pokroić na niewielkie kawałki. Następnie grzyby podsmażamy na łyżce klarownego masła. Gdy troszkę się podsmażą dodajemy do nich pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia musimy w oddzielnym naczyniu wymieszać dwie łyżki mąki z trzema łyżkami śmietany oraz odrobiną wody, a następnie połączyć zawiesinę z sosem i zagotować. Na koniec sos pieczarkowy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz – według uznania – przyprawą maggi. Kremowy sos pieczarkowy doskonale pasuje jako dodatek do mięs drobiowych, wieprzowych, krokietów, makaronów czy kasz.
Najnowsze komentarze