Piekarnia – uwodzi zapachem, zdobywa smakiem.
Jest kilka rzeczy na świecie, obok których nie da się przejść obojętnie – i nie są to tylko piękna kobieta, słodki piesek lub kotek czy cierpienie drugiego człowieka.
Czasami nie da się przejść obok lokalu gastronomiczno – handlowego, który kusi obłędnym zapachem świeżego pieczywa i wyrobów cukierniczych – a taka właśnie jest piekarnia. Warszawa ma ich pod dostatkiem, a każda z nich kusi nie tylko wspomnianym już niezwykłym zapachem, który roznosi się już od przystanku autobusowego, ale i wyglądem smakołyków na wystawie. Chleby na zakwasie, pieczywo wypiekane na drożdżach, babeczki, makaroniki, kanapki? To jest właśnie to, w czym specjalizuje się piekarnia, Warszawa ma w tej dziedzinie również swoje tradycje – a może nie tylko sama Warszawa, co każda z jej dzielnic. Można spotkać chociażby chleb o nazwie Szmulowiak dostępny na Pradze Północ czy chleb Bielański, prosto z – oczywiście – Bielan. Ale jak poznać, która z nich to ta najlepsza piekarnia? Warszawa odpowiada – kosztując czegoś wyjątkowego w każdej z nich!
Najnowsze komentarze