Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 2, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Przepis na lody mleczno-śmietankowe.

Lody są doskonałym klasycznym letnim deserem, chętnie sięgamy po nie nie tylko aby się ochłodzić ale również ze względu na ich smak. Warto jednak pamiętać iż lody w sklepach często mają szkodliwe dla naszego organizmu substancje w swoich składach na przykład sztuczne konserwanty oraz barwniki. Zdrową alternatywę możemy w ławy sposób wykonać jednak we własnej kuchni. Oto przepis:

Składniki:
Puszka słodkiego mleka kondensowanego
600 g słodkiej śmietanki 30-36 % tłuszczu
laska wanilii bądź łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
1. Należy przekroić na pół laskę wanilii i wydobyć z niej ziarenka
2. Skondensowane mleko przelać do miski i wymieszać z przygotowaną laską wanilii
3. W osobnej misce ubijamy mleko na sztywną masę i powoli wlewamy tam skondensowane mleko wymieszane z wanilią, całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
4. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek do pieczenia lub pojemnika nadającego się do mrożenia. Całość zawijamy folią spożywczą i mrozimy przez około 5-6 godzin.
5. Powstałe lody przekładamy do pucharków.