Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 11, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Przepis na pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe jest łatwe w przygotowaniu oraz doskonale sprawdzi się jako świetny zamiennik propozycji ze sklepów które często mają składy pełne konserwantów i barwników. Warto wiedzieć iż pietruszka jest bogatym źródłem cennej dla nas witaminy C. Warto spróbować tego przepisu.

Składniki:
Pęczek pietruszki
ok. 70 g parmezanu
ząbek czosnku
2 łyżeczki płatków migdałowych
garść pestek słonecznika
sok z jednej cytryny
oraz 3 łyżki oliwy z oliwek

Aby przygotować nasze pesto najpierw drobno siekamy natkę pietruszki, ścieramy parmezan na tarce. Przeciskamy czosnek przez praskę. Następnie do blendera wrzucamy pietruszkę, parmezan, czosnek, przygotowane migdały oraz garść pestek słonecznika, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i wszystko razem blendujemy aż do uzyskania jednolitej gładkiej pasty. Jeżeli konsystencja pesta wyjdzie zbyt zbita warto dodać do niego więcej oliwy z oliwek.
Takie pesto to doskonały dodatek do różnego rodzaju kasz czy makaronów dlatego właśnie warto zacząć przyrządzać je samodzielnie.