Przepis na pyszne wino z malin
Domowe wino z malin to najpopularniejszy trunek, który robiony samodzielnie nie ma sobie równych. Wino z malin może być traktowane, jako rozgrzewające lekarstwo w okresie jesienno – zimowym, a także może stanowić dodatek do herbaty. Przepis na pyszne wino z malin nie jest skomplikowany. Idealnie jest, gdy możesz samodzielnie nazbierać malin w lesie, dzięki temu Twoje wino jest jeszcze bardziej wyjątkowe.
Składniki potrzebne do przygotowania wina z malin:
- 8 kilogramów malin
- 2,5 kilogramy cukru – możesz modyfikować przepis, wprowadzając nieco mniejsze lub odrobinę większe ilości cukru, miej na uwadze jednak, że cukier jest niezbędny do produkcji każdego wina
- pektoenzym
- drożdże winiarskie – nie wolno używać do wyrobu wina domowego zwykłych drożdży; napitek po prostu się nie uda, a całość trzeba będzie po prostu wyrzucić;
- pożywka dla drożdży
- 3 litry wody
Niezbędny będzie także balon z korkiem i rurką fermentacyjną oraz butelki do przelewania, w końcowej fazie.
Przygotowanie:
- Owoce umyj i w miarę możliwości wysusz. Rozgnieć owoce i umieść je w pojemniku fermentacyjnym lub balonie.
- Dodaj pektoenzym i drożdże. Pojemnik lub balon odstaw w ciepłe miejsce.
- Po około czterech dniach odciśnij sok z owoców. Możesz w tym celu wykorzystać prasę do owoców lub zrobić to ręcznie, używając do tego czystej gazy.
- Przygotuj syrop cukrowy. W 1 litrze wody rozpuść 1,5 kilograma cukru. Odstaw syrop do wystygnięcia i dodaj do odciśniętego soku. Dodaj kolejne 2 litry wody oraz pożywkę.
- Po około dwóch tygodniach, odciągnij trochę wina i rozpuść w nim pozostały 1 kilogram cukru, a następnie wlej do nastawu.
- Odstaw wino do dalszej fermentacji. Po około 4-6 tygodniach, sprawdź, czy Twoje malinowe wino nabrało mocy – około 15%
Jak widać, przepis na wino z malin nie jest zbyt skomplikowany. Trunek ten jest doskonały, jako wino deserowe. Charakteryzuje się słodkim smakiem i jest niezwykle aromatyczne. Sprawdzi się w połączniu z deserami o mniej wyrazistym smaku.
Najnowsze komentarze