Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 25, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Dania idealne na spotkania przy grillu.

Polacy uwielbiają grillować. Jeżeli tylko pogoda na to pozwala to jest to jedna z najczęstszych form wypoczynku. To również bardzo fajna forma spędzania czasu ze znajomymi czy rodziną. Jak tylko na dworze zaczyna robić się ciepło to grille wracają do łask.

Co podać na spotkaniu przy grillu?

Oto 4 propozycje dań na spotkanie przy grillu:

1. Lekka sałatka.

Sprawdzi się idealnie. Będzie dodatkiem do grillowanych mięs. Najlepiej jak jest lekka i świeża. Oto przepis na sprawdzoną sałatkę na grilla :
Składniki:
• Sałata lodowa
• Rzodkiewka
• 2 świeże ogórki
• 200 g pomidorków koktajlowych
• 1 mała czerwona cebula
• 1 żółta papryka
• Sos np. sałatkowy w proszku
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Sałatę lodową myjemy, osuszamy oraz targamy na małe kawałki, które wrzucamy do miski. Rzodkiewkę, paprykę żółtą oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. W szklance rozrabiamy sos z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżkami wody. Wlewamy do sałaty i wszystko dokładnie mieszamy.

Podczas wyboru mięsa drobiowego warto zwrócić uwagę aby ubojnia drobiu z której pochodzi mięso trzymała się najwyższych standardów jakości.

2. Grillowana pierś z kurczaka na ostro.

Składniki:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• Przyprawa do gyrosa
• Papryka chili w proszku
• Oliwa z oliwek
• 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka płuczemy , osuszamy i przekrawamy na cieńsze. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki przyprawy do gyrosa oraz ¼ łyżeczki chili. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy do tego mięso. Nacieramy je marynatą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie zawijamy w sreberko i grillujemy.

3. Skrzydełka słodko – ostre

Składniki:
• 6 skrzydełek z kurczaka
• 3 łyżki miodu
• 3 ząbki czosnku
• Sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki papryki chili
• Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Skrzydełka płuczemy i osuszamy. Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek. Dodajemy sok z cytryny, miód, paprykę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy skrzydełka i nacieramy je marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie pieczemy na grillu na specjalnych tackach.

4. Szaszłyki

Składniki:
• 1 pojedyncza pierś z kurczaka
• Papryka czerwona
• Cukinia
• Pieczarki
• Cebula
• Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Wcześniej umytą i osuszoną pieś kroimy na kostkę. Cukinie kroimy w krążki. Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w większe kawałki a cebulę w krążki. Na patyczek nabijamy mięso oraz warzywa w dowolnej kolejności. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na tacce.