Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 2, 2018 in Kuchnia i kulinaria |

Herbata która niesie mnóstwo korzyści

Wiele osób uważa, że ​​część magii herbaty pochodzi wyłącznie z rytuału jej parzenia. Cieszenie się gorącym, parującym kubkiem może pozwolić ci na chwilę refleksji lub spokoju. Oprócz korzyści odżywczych i zdrowotnych picie herbaty np. z pokrzywy od czasu do czasu może być sprytnym i zdrowym dodatkiem do rutyny.

Jak parzyć napój?

Możesz kupić herbatę pokrzywową luzem lub w torebkach, znajdziesz ją w wielu supermarketach w dziale z herbatami a także w sklepach z ziołami czy aptekach. Ponadto możesz także samodzielnie wyhodować lub zebrać liście. Ze świeżymi liśćmi eksperymentuj ze stosunkiem pokrzywy do wody, który wolisz, ale ogólnie rzecz biorąc odniesienie to dwie szklanki wody na każdą filiżankę liści.

1. Dodaj wodę do liści.
2. Doprowadź wodę do wrzenia.
3. Wyłącz piec i odstaw na pięć minut.
4. Wlej mieszaninę przez małe sitko.
5. Dodaj trochę miodu, cynamonu lub stewii, jeśli chcesz.

Zacznij od wypicia tylko jednej filiżanki pokrzywy, aby mieć pewność, że nie wystąpi reakcja alergiczna jeśli nigdy wcześniej jej nie piłeś.

Korzyści picia naparu z pokrzywy

Pokrzywa jest bogata w chemikalia roślinne zwane polifenolami. Przegląd badań nad polifenolami sugeruje, że te potężne związki mogą odgrywać rolę w zapobieganiu i leczeniu przewlekłych chorób związanych z zapaleniem, takich jak cukrzyca, otyłość, rak i choroby serca.
Lecznicze właściwości pokrzywy wpłynęły na to że już od dawna była stosowana w leczeniu bólu mięśni, szczególnie związanych z zapaleniem stawów. Fundacja Arthritis Foundation sugeruje, że herbata z pokrzywy może również zmniejszać stan zapalny i ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Pokrzywa może również wspierać wszelkie przyjmowane leki na infekcje lub stany związane z układem moczowym. Najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem o wszelkich możliwych interakcjach między lekami ziołowymi a przyjmowanymi lekami.