Meksykańska kuchnia nie jest strasznie trudna – chili con carne
Kuchnia polska to wspaniała rzecz i jeden z naszych powodów do dumy. Jednak są dni, kiedy chcemy spróbować czegoś innego, odmiennego, z innego kręgu kulinarnego. Czasem marzy się nam spróbować czegoś ostrzejszego, bardziej meksykańskiego. Przy czym nie każdy musi gotować jak na mistrza kuchni przystało.
Co zrobić w takich sytuacjach? Spróbować wcale nie tak trudnego przepisu na chili con carne.
Do przygotowania chili con carne potrzebujemy :
- 500 gram mielonej wołowiny,
- kawałek boczku,
- oliwę,
- jedną cebulę,
- czosnek – cały lub pół – zależy od upodobań,
- szczyptę chilli,
- szczyptę kminu rzymskiego,
- szczyptę oregano,
- trochę cukru,
- pomidory – najlepiej jedną puszkę pomidorów lub dwa-trzy świeże pomidory,
- paprykę,
- suszone pomidory – opcjonalne,
- puszkę fasoli,
- 2-3 szklanki bulionu – można zamiast użyć wody.
Przygotowanie
Kroimy w kostkę cebulę i czosnek – można go przecisnąć przez praskę – a także boczek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy do niej cebulę i czosnek. Dodajemy chilli, kmin rzymski i oregano i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Stopniowo dodajemy mieloną wołowinę oraz boczek. Cały czas mieszamy.
Teraz pomidory. Te z puszki w kawałkach możemy dać od razu na patelnię. W całości musimy rozdrobnić – można je zgnieść widelcem. Świeże należy sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki – dobrze też usunąć im pestki, ale nie jest to konieczne.
Mieszamy, dodając kolejne przyprawy – sól, pieprz i trochę cukru – wystarczy niecałe dwie łyżeczki.
Przykrywamy i dusimy około 20 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas należy całość przemieszać. W tym czasie też kroimy paprykę w kostkę, a także suszone pomidory. Dodajemy na patelnię i znów dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy fasolę. Po jej dodaniu trzymamy całość jeszcze 3 minuty pod przykryciem.
Na koniec zalewamy wszystko bulionem lub gorącą wodą. Dzięki temu powstaje gęsty sos.
Dodatki
Takie danie może stanowić pełen posiłek, jednak warto dodać do niego na przykład ciepłą tortillę, trochę białego ryżu lub dołożyć na wierzch łyżkę kwaśnej śmietany i posypać świeżą kolendrą. Dowiedz się jakie wino do potrawy pasuje najlepiej na wybieramwino.pl
Najnowsze komentarze