Pages Menu

Categories Menu

Posted by on wrz 2, 2018 in Kuchnia i kulinaria |

Mleka roślinne

Mleka roślinne stają się coraz popularniejsze. Kiedyś mało kto o nich słyszał, teraz większość ma je już w swojej lodówce. Nic dziwnego, ludzie mają na uwadze drowie swoje i swoich bliskich dlatego coraz częściej zastępują mleko krowie tymi roślinnymi.

 

Nie tylko weganie piją mleka roślinne. Napoje roślinne są po prostu zdrowsze od tradycyjnego mleka krowiego, na które tak wiele osób jest uczulonych i nie może go spożywać. Najbardziej popularne stało się mleko sojowe, pozyskiwane z ziaren soi, dlatego, że soja jest tania. Obecnie mamy dostęp do ogromnej ilości napojów roślinnych, popularne są mleka: ryżowe, migdałowe, kokosowe, owsiane i jeszcze wiele innych.
Z mlek roślinnych tak samo jak z mleka krowiego wytwarzane są produkty typu sery czy jogurty.

 

Jogurty na bazie mleka roślinnego cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród wegan.
Niestety trzeba mieć na uwadze, że mleka roślinne są droższe od mleka krowiego. Podatek VAT od produktów roślinnych wzrasta i może się to odbić niekorzystnie na naszych portfelach.