Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 30, 2019 in Kuchnia i kulinaria |

Pieczemy ciastka

Ciastka z płatków owsianych przeżywają ostatnio swój renesans. Z potrawy powiedzmy kryzysowej te ciasteczka stały się prawdziwym hitem. Nic dziwnego, płatki owsiane należą do najbardziej bogatych w składniki odżywcze pokarmów. Są doskonałym źródłem witamin, makro i mikroelementów.

 

Płatki owsiane powoli uwalniają energię, a więc zjedzone na śniadanie zapewnią uczucie sytości na dłużej. Można je jeść w różnej postaci, natomiast w ciastkach smakują najlepiej. Ciasteczka z płatków owsianych mogą być bombą kaloryczną lub też zdrowym posiłkiem – wszystko zależy od sposobu ich przygotowania. Jeśli do pieczenia ciastek z płatków owsianych użyjemy banana zamiast tłuszczu i mąki jako spoiwa, otrzymujemy zdrowy posiłek, bogaty w błonnik i witaminy.

 

Jeśli wzbogacimy te ciasteczka o dodatki w postaci nasion słonecznika, pestek dyni czy cynamonu, dodatkowo wzbogacą one tę potrawę. Co ważne, użycie banana sprawia, ze nie musimy już dodawać ani grama cukru – będą wystarczająco słodkie. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów i inspiracji. Ich ilość świadczy o tym, ze ciasteczka z płatków owsianych są coraz bardziej popularne i stanowią składnik dobrze zbilansowanej diety.