Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lip 22, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Przepis na tartę z truskawkami.

Łatwa i szybka w wykonaniu tarta to doskonała propozycja dla zabieganych bądź zaskoczonych niespodziewanymi odwiedzinami osób. Jest pyszna i aromatyczna właśnie dlatego warto ją przygotować.

Składnik na (3 porcje)
1 szklanka zmielonych płatków orkiszowych
3 łyżki masła
łyżka miodu
łyżka cukru bądź słodzidła
4 łyżki mąki
3 truskawki
budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Masło należy powoli rozpuścić w garnku i przelać do zmielonych płatków orkiszowych a następnie dodać łyżkę miodu.
Z tak powstałej masy wyrabiamy ciasto i wykładamy nim foremki do pieczenia.
2. Pieczemy całość przez około 8-10 minut w 180 stopniach aż do uzyskania złocistego koloru.
3. Następnie przygotowujemy kruszonkę w ty celu gnieciemy ze sobą mąkę, cukier i łyżkę masła. Rozsypujemy ją na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
4. Całość zapiekamy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce.
5. Następnie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
6. Truskawki kroimy na kawałeczki, kładziemy na budyń i posypujemy kruszonką.