Z pokolenia na pokolenie – przepis na chleb
Jednym ze skarbów, jakie matka może przekazać córce w gestii dziedziczenia, jest nie tylko uroda czy kultura osobiste, ale coś… znacznie bardziej praktycznego. Co? Chociażby tajemna receptura, która przez lata sprawiała, że dom rodzinny był żywy i że chciało się do niego wracać – przepis na chleb.
Oczywiście, każda gospodyni domowa będzie miała swój własny przepis na sukces: dla jednych będzie to odpowiedni zakwas, dla innych odpowiednia mąka, dla jeszcze innych,,, drożdże, choć powszechnie takie pieczywo traktuje się nieco mniej poważnie niż to na zakwasie. Czy słusznie? Pewnie tak, ale jeszcze pewniej główną rolę musi odgrywać tu przepis. Na chleb powinna składać się mąka bardzo dobrej jakości, woda, sól, przyprawy, niektórzy dodają odrobinę cukru czy też otrąb, a nawet zarodków – a do tego wszystkiego zakwas lub drożdże. W zależności od gustu. Bo każdy przecież uwielbia mokry, ciężki chleb, ale czyż nie jest przyjemnie zjeść czasem przed obiadem coś jak… foccacię? A na nią każda mamma ma oczywiście również swój przepis – na chleb, którym żywi swoją całą włoską rodzinę.
Najnowsze komentarze