Zakwas czy drożdże? Idealny przepis na chleb.
To niczym odwieczna walka dwóch zwaśnionych z sobą rodów czy też drużyn piłkarskich – walka drożdży z zakwasem o… prymat w pieczeniu chleba. Bo które z nich jest lepsze?
O tym mogą zadecydować nasze kubki smakowe, kubki, które często nie tylko modyfikują, ale i tworzą przepis na chleb. Dla zwolenników zakwasu najważniejsze jest zdrowie (to wspaniałe źródło żelaza, tak cennego zwłaszcza dla dzieci i kobiet!), a także fakt, że tylko chleb na zakwasie smakuje jak prawdziwy chleb. Jest ciężki, gęsty i wręcz literacki. Dla zwolenników drożdży liczy się pyszny smak, szybkość i łatwość przygotowania, a także wystrzał węglowodanów do krwi – i tylko ten z drożdżami to jest dla nich idealny przepis. Na chleb, taki czy taki, warto jest jednakowoż zawsze położyć coś, co połączy oba zwaśnione rody i na tym można by zakończyć ten spór. Na chleb zawsze warto położyć jakieś warzywo typu ogórek, pomidor czy zgrillowaną cukinię, pietruszkę, marchewkę – to niezawodni rozjemcy! A idealny przepis? Na chleb jest tylko jeden – smak.
Najnowsze komentarze