Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 9, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Zupy

Zupy są świetnym, szybkim i bardzo wartościowym daniem obiadowym. Często niedoceniane, uważane za zbyt skromne, mają jednak same plusy. Są łatwe do przygotowania, można w nich przemycić wiele witamin i składników odżywczych, a ich przygotowanie zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Nic bardziej nie rozgrzewa w mroźny, zimowy dzień jak talerz gorącej zupy fasolowej lub kapuśniaku ! Podobnie latem – nic tak nie ugasi pragnienia w upał, jak pyszny chłodnik ze świeżych warzyw.

Pomysły na zupę mogą wpadać nam do głowy gdy tylko zerkniemy na warzywa na straganie. Najlepiej jest przyrządzać dania ze świeżych sezonowych warzyw (jak również i owoców), wtedy zupy będą najbardziej wartościowe. Poczynając od wczesnej wiosny, gdy pojawią się w handlu nowalijki, poprzez dary ogrodu czy pola w lecie, aż po jesienne warzywa okopowe lub grzyby leśne. Zima jest idealnym okresem, aby wykorzystać wszelkiego rodzaju przetwory, które zgromadziliśmy w lecie. To dobry czas, aby gotować zawiesiste, cięższe niż w ciepłych porach roku zupy na wywarze z mięsa, z dodatkiem śmietany.

 

Pyszne zupy pomidorowe, przyrządzone z przecierów i pasat, albo ogórkowe – z utartych warzyw, które zakisiliśmy w słoikach. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju mrożonki – czy to przygotowane przez nas w sezonie, czy też zakupione w sklepie. Grzyby – czy to te leśne, czy też pieczarki – idealnie sprawdzą się jako podstawa zup lub też jako dodatek np. do krupniku czy rosołu. Nie zapominajmy także o owocach ! One również mogą znaleźć zastosowanie, gdy będziemy chcieli przyrządzać zupy. Nieprzemijającą popularnością cieszy się np. zupa owocowa z wiśni, w rozmaitych wariantach – ze śmietaną lub zaciągana mąką ziemniaczaną. Przyrządzana może być zarówno na ciepło, jak i w lecie jako chłodnik.
Nie zapominajmy także o zupach mlecznych, które doskonale znamy z dzieciństwa. Pomysły na zupę mleczną są rozmaite – może być ona z dodatkiem makaronu, kaszy manny lub jęczmiennej, jak również zaciągana mąką czy z dodatkiem żółtka. Każda będzie pysznym urozmaiceniem porannego posiłku!

Artykuł został przygotowany we współpracy z firmą Vitapol.