Pages Menu

Categories Menu

Posted by on mar 22, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Pyszny napój dla każdego

Kiedy nachodzi ochłoda na coś słodkiego, ręka pierwsza wyciąga się po przeróżne ciastka, ciasteczka, wafelki, batoniki. Jest to zrozumiałe, ale czy nawet w takiej sytuacji chce się podarować organizmowi dużą dawkę cukru, a minimalną ilość składników odżywczych? Jeśli nie, warto przygotować nie tylko coś słodkiego i dającego orzeźwienie, ale i przynoszącego korzyści – czekoladowe mleko poleca się do tego.

Dla smaku i mocnych kości

Jak powszechnie wiadomo, mleko stanowi niesamowite źródło wapnia, które jest budulcem ludzkich kości i każdego dnia musi być organizmowi dostarczany. Wystarczą dwie szklanki mleka dziennie, by zostało to spełnione. Jeżeli samo mleko nie smakuje, można wzbogacić je na przykład o czekoladę i wyczarować pyszny napój.

Czekolada, znany od wielu wieków afrodyzjak, także niesie ze sobą pewien ładunek odżywczy. Znaleźć w niej można między innymi magnez, który wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych, czy żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Najlepsza to oczywiście czekolada gorzka – ma największą zawartość kakao, a mniej dodatków, co sprawia, że jest bardzo ciemna i posiada najwięcej substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka. Jeżeli jest ona za gorzka, również czekolada deserowa posiada sporo właściwości, które wspomogą ciało i poprawią nastrój.

Jeżeli więc najdzie ochota na coś słodkiego, acz w płynnym wydaniu, czekoladowe mleko sprawdzi się idealnie, a przygotowane w domu stanie się nową formą deseru. Jako że nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne, wystarczy naprawdę niewiele, by móc się nim cieszyć.

Ze względu na wartość energetyczną warto pić je także po treningu.

Składniki:

– 30 g gorzkiej czekolady
– 250 ml mleka
– przyprawy do wyboru (opcjonalnie): cynamon, imbir, kardamon

Wykonanie

Czekoladę rozdrobnić na małe kawałeczki.
Mleko wstawić na palnik, podgrzać, pilnując, by nie wykipiało. Gdy będzie ciepłe, dodać do niego czekoladę. Całość mieszać, dopóki kawałki czekolady całkowicie się nie roztopią.
Gotowy napój posypywać ulubionymi przyprawami. Spożywać na ciepło lub na zimno.