Bulwiok podkarpacki – pyszne danie regionalne
W naszej kuchni nie brakuje dań zachwycających swym niecodziennym smakiem wielu smakoszy potraw regionalnych. Niezwykłymi walorami smakowymi oraz aromatem cieszy się bulwiok podkarpacki. Ten niezwykły przysmak górki można spożywać na ciepło oraz na zimno.
Bulwiok podkarpacki
Bulwiok podkarpacki to smaczne danie bez którego nie może obejść się żadana góralska kuchnia. Dla odmiany warto go czasem zaserwować naszym najbliższym. Z pewnością zachwyci on swym smakiem wszystkich domowników. Podstawą bulwioka podkarpackiego jest ciasto drożdżowe przyrządzone z małą ilością cukru.
Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w pysznym nadzieniu zrobionym z białego sera, zeszklonej cebuli oraz ziemniaków. Niezwykłego aromatu dodają ziołowe listki mięty. Bulwiok jest często podawany z kremową śmietanką, tłuszczem z klarownego masełka czy mięsnymi skwarkami. Jeszcze lepszy w smaku jest, gdy go odsmażymy w następnym dniu. Bulwiok podkarpacki to pyszne danie, które warto zaserwować na naszym stole, gdy przejedzą nam się regionalne żurki, barszcze czy pierogi. Zachwyci on swym smakiem z pewnością niejednego smakosza górskich potraw.
Najnowsze komentarze