Pages Menu

Categories Menu

Posted by on maj 7, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Ciastka owsiane bez pieczenia z miodem czyli domowe desery – jak je przyrządzać i dlaczego warto je jeść?

Domowe desery kojarzą nam się z trudnym i żmudnym procesem, podczas którego niezbędny jest talent cukierniczy i niesamowite wyczucie składników. Nic bardziej mylnego! Domowe desery nie muszą być wcale trudne do zrobienia, a dodatkowo są znacznie zdrowsze niż kupne słodkości. Wykorzystanie owoców sprawia, że są pełne różnych witamin i minerałów, a posmakują nawet największym łasuchom!

Domowe desery z owoców

W domu z łatwością możemy przyrządzić różnego rodzaju musy i własnoręcznie robione kisiele. Owocowa galaretka posmakuje wszystkim dzieciom, a dodatkowo będzie niskokaloryczna i zdrowa. Owoce możemy również podać z bitą śmietaną lub jako dodatek do lodów. Wystarczy odrobina czasu by przygotować kruche ciasteczka z owocami, truskawkowe muffiny lub drożdżowe ciasto, które szczególnie smacznie komponuje się z truskawkami, śliwkami i rabarbarem. Romantyczna kolacja nie może obyć się również bez owoców w czekoladzie – bananów lub truskawek, które nie tylko wspaniale smakują, ale również doskonale wyglądają.

Ciastka owsiane bez pieczenia z miodem

Łatwe do przyrządzenia i zdrowe ciasteczka owsiane to doskonała alternatywa dla kupnych słodkości. Dodatek orzechów i miodu sprawia, że są niezwykle chrupiące i słodkie, sprawią mnóstwo przyjemności nawet największym łasuchom, są również wyjątkowo zdrowe i pełne witamin oraz kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • 350g płatków owsianych,
  • 150ml oleju roślinnego,
  • szklanka miodu,
  • 200 g mieszanki ulubionych orzechów, migdałów, rodzynków,
  • 100ml wody

 

Sposób przygotowania:

Bakalie kroimy lub lekko tłuczemy tak, by powstały mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski i chwilę wyrabiamy dłonią, by masa stała się zwarta i gęsta. Do smaku dodać można cynamon, drobno pokrojoną czekoladę lub aromat waniliowy. Następnie formujemy z masy niewielkie, spłaszczone kulki i przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na dwie godziny do lodówki, by masa stała się gęstsza. Po tym czasie ciasteczka gotowe są do podania.