Jak ugotować jajka na twardo
Jak ugotować jajka na twardo? Jedna z najbardziej tradycyjnych potraw nie tylko w Polsce, ale również na całym niemal świecie. Prawidłowo ugotowane jajka na twardo mają odpowiednią konsystencję żółtka w środku i właściwie ścięte białko.
Aby uzyskać takie parametry jaja należy wyjąć z lodówki i poczekać aż nabiorą temperatury pokojowej, możemy to przyspieszyć wkładające je pod ciepłą wodę. Następnie jajka wkładamy do naczynia wypełnionego zimna, lekko osolona wodą. Układamy je ostrożnie na dnie za pomocą łyżki. Ustawiamy palnik na średnią moc, od momentu zagotowania wody zaczynamy liczyć czas, aby uzyskać zakładaną konsystencję będzie to około 8 do 9 minut w zależności od wielkości jaj. Natychmiast po wyznaczonym czasie należy jaja schłodzić pod zimną wodą, ten zabieg pozwoli w komfortowy sposób obierać je ze skorupek bez uszkadzania delikatnej struktury. Prosta i sprawdzona metoda aby uzyskać idealne jajka na twardo. Można je podawać tradycyjnie jako danie jednoskładnikowe, lub też jako dodatek do wielu innych potraw.
Najnowsze komentarze