Kaczka nadziewana po staropolsku. Kaczka w pysznej marynacie po staropolsku: przepis
Kaczka nadziewana po staropolsku to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Od pewnego czasu ta pyszna potrawamięsna powraca do naszych łask. Dziś nie sposób wyobrazić sobie uroczystego stołu bez soczystej kaczki nadziewanej w tle[/h2].
kaczka nadziewana po staropolsku
Kaczka nadziewana po staropolsku jest jednym z powszechnie lubianych dań z mięsa drobiowego. Niezwykle ważne jest, aby umieć ją dobrze przyrządzić. Zatem jak przygotować kaczkę pieczoną w całości, by była chrupiąca z zewnątrz, a jednocześnie soczysta wewnątrz? Otóż kacze mięso doskonale smakuje jeśli wcześniej natrzemy je wybraną marynatą. Na półkach sklepowych można spotkać różnorodne marynaty do mięs drobiowych. Doskonałym wyborem jest tradycyjna marynata po staropolsku.
marynata staropolska – przepis
Odpowiednio przyprawioną kaczkę można nadziać jabłkami, pomarańczami, śliwkami, brzoskwiniami, wątróbkami czy pieczarkami. Jeśli nie chcemy skorzystać z kupionej w sklepie przyprawy, to warto pamiętać, że marynata staropolska przepis można znaleźć na każdym blogu kulinarnym oraz w niejednej Kuchni Polskiej. Marynatę tą przyrządza się z różnorodnych przypraw takich jak: pieprz, ziele angielskie, jałowiec, czosnek, rozmaryn czy bazylia. Składniki te należy zmieszać z oliwą z dodatkiem białego wina. Marynata staropolska przepis sprawia, że mięso ma smak jedyny w swoim rodzaju. Jest ono niezwykle aromatyczne, miękkie i soczyste. Podana na świąteczny stół kaczka nadziewana zazwyczaj wprawia w osłupienie większość gości.
Zobacz również wyjatkowy przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami.
Najnowsze komentarze