Kuchnia indonezyjska: czego warto spróbować?
Kuchnia indonezyjska w naszym kraju nie zyskała dużej popularności: choć w niemal każdym większym mieście znajdziemy restauracje serwujące dania wietnamskie, tajskie, a nawet malezyjskie, Indonezja stanowi zapomniane kulinarne miejsce na mapie świata. Jednak jeśli decydujemy się na wyjazd do tego państwa musimy pamiętać, że to miejsce obfituje w lokalne przysmaki. Co warto wiedzieć o kuchni indonezyjskiej?
Dania kuchni indonezyjskiej
Lokalne potrawy Indonezji opierają się na smażonym i grillowanym mięsie (głównie kurczaku, ale również wołowinie i wieprzowinie). Znajdziemy tu mnóstwo aromatycznych, gęstych zup, głównie wołowych oraz na bazie wywaru drobiowego. Podobnie jak w przypadku innych państw południowej Azji, także na indonezyjskich wyspach najbardziej popularnym daniem jest smażony ryż lub makaron z dodatkiem warzyw, jaj i mięsa. Mimo dostępności owoców morza, dania na ich bazie występują przede wszystkim w małych miejscowościach, które utrzymują się ze sprzedaży ryb, krewetek i małży. W niektórych rejonach Indonezji spróbować możemy m.in. larw pszczół miodnych oraz przygotowywanych na grillu jelit wołowych, które stanowią ciekawą alternatywę dla kurortowych potraw. Ciekawym dodatkiem do grillowanych i smażonych mięs jest sos z orzeszków ziemnych, który przygotowywany jest z dodatkiem lokalnych przypraw.
Ceny jedzenia w Indonezji
Ceny jedzenia w Indonezji nie należą do najniższych – przynajmniej w porównaniu do cen tajskich czy wietnamskich. Waluta Indonezji to rupia indonezyjska (1000 rupii to około 30gr). Ceny w sklepach są podobne, a nawet wyższe do cen podobnych produktów w Polsce, głównie z powodu wysokich kosztów importu. Za 12 jajek zapłacimy ok 5zł (19.000 rupii), za dużą butelkę wody ok. 1,60zł (6.000 rupii), a ceny wysokoprocentowych trunków, takich jak whisky, gin czy rum, rozpoczynają się od 90zł (330 000 rupii). Na ulicznych straganach możemy znaleźć przekąski i tanie obiady w cenach już od kilku do kilkunastu złotych. Nieco więcej wyniesie nas posiłek w lokalnej jadłodajni (od 20zł), zaś popularne restauracje w kurortach serwują dania nawet po kilkadziesiąt złotych.
Najnowsze komentarze