Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 21, 2021 in Kuchnia i kulinaria |

Pyszny pasztet dyniowy.

Pasztet to potrawa, która kojarzy się szczególnie ze Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowywany w tym czasie smakuje wyjątkowo i niepowtarzalnie, wyrabiany jest przeważnie z mięsa kurczaka lub królika. A co z osobami, które zwykle mięsa nie jadają? Czy dla nich pasztet może odejść w zapomnienie? Nic podobnego! Dla tradycyjnego pasztetu świetną i pyszną alternatywą jest świąteczny pasztet z dyni. W smaku i wyglądzie jest również wyjątkowo smaczny, a dodatkowo ma ciekawy wygląd – z pewnością będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu.

Dlaczego akurat dynia?

Dynia jest warzywem sezonowym, jednak można ją odnaleźć w sprzedaży przez cały rok. W ostatnim czasie jest bardzo popularna, zwłaszcza przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, ponieważ jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw.
Przygotowanie pasztetu z tego warzywa jest proste, a swoim wyjątkowym wyglądem z pewnością przyciągnie do stołu świątecznych gości.

PASZTET Z DYNI.

Składniki:

  • 1 dynia
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 20 dag sera mozarella
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Wykonanie:

  1. Dynię i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oleju i łyżce masła.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do patelni z cebulą, dusić chwilę na małym ogniu.
  4. Następnie dodać starte pieczarki i dynię, całość dusić na małym ogniu około 20 minut.
  5. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. Mieszankę przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.
  7. Do przestudzonej masy dodać jajka, starty ser mozarella, bułkę tartą, otręby owsiane i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  8. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a jeśli wolimy pasztet o bardziej jednolitej i kremowej konsystencji – wówczas masę możemy dokładnie rozdrobnić w malakserze.
  9. Całą masę przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  10. Pasztet podawać z gęstą śmietaną lub sosem czosnkowo – ziołowym.