Pyszny pasztet dyniowy.
Pasztet to potrawa, która kojarzy się szczególnie ze Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowywany w tym czasie smakuje wyjątkowo i niepowtarzalnie, wyrabiany jest przeważnie z mięsa kurczaka lub królika. A co z osobami, które zwykle mięsa nie jadają? Czy dla nich pasztet może odejść w zapomnienie? Nic podobnego! Dla tradycyjnego pasztetu świetną i pyszną alternatywą jest świąteczny pasztet z dyni. W smaku i wyglądzie jest również wyjątkowo smaczny, a dodatkowo ma ciekawy wygląd – z pewnością będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu.
Dlaczego akurat dynia?
Dynia jest warzywem sezonowym, jednak można ją odnaleźć w sprzedaży przez cały rok. W ostatnim czasie jest bardzo popularna, zwłaszcza przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, ponieważ jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw.
Przygotowanie pasztetu z tego warzywa jest proste, a swoim wyjątkowym wyglądem z pewnością przyciągnie do stołu świątecznych gości.
PASZTET Z DYNI.
Składniki:
- 1 dynia
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 20 dag sera mozarella
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie:
- Dynię i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oleju i łyżce masła.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do patelni z cebulą, dusić chwilę na małym ogniu.
- Następnie dodać starte pieczarki i dynię, całość dusić na małym ogniu około 20 minut.
- Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Mieszankę przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.
- Do przestudzonej masy dodać jajka, starty ser mozarella, bułkę tartą, otręby owsiane i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać, a jeśli wolimy pasztet o bardziej jednolitej i kremowej konsystencji – wówczas masę możemy dokładnie rozdrobnić w malakserze.
- Całą masę przełożyć do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
- Pasztet podawać z gęstą śmietaną lub sosem czosnkowo – ziołowym.
Najnowsze komentarze