Samosa z mięsem – jak zrobić samosy? Pyszne pierożki z dipami lub sosem chutney
Samosa z mięsem to przepyszny pierożek smażony w tłuszczu. To kaloryczne danie podane z wybranym sosem lub dipami zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zatem jak zrobić samosy?
samosa z mięsem – jak zrobić samosy?
Samosa z mięsem to danie mało znane w polskiej kulinarni. Tymczasem pierożki te są nie tylko pyszne, ale można je przygotować w mgnieniu oka. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest mięso wołowe połączone z ziemniakami i ostrymi przyprawami. Zatem jak zrobić samosy? W tym celu musimy podsmażyć na oliwie około 300 g zmielonej wołowiny z drobno posiekaną cebulką oraz tymiankiem.
Gdy mięso się usmaży dodajemy do niego przyprawę curry oraz sól i pieprz. Następnie kroimy wzdłuż na trzy części płat gotowego ciasta filo. Na górze każdego placka układamy łyżkę nadzienia. Placki te składamy w trójkąty. W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wrzucamy przygotowane samosy i smażymy je na złocistobrązowy kolor. Samosa z mięsem to niezwykle aromatyczne, pikantne pierożki, smakiem których z pewnością można zaskoczyć swoich najbliższych. Doskonale smakują podane z dipami lub sosem chutney.
Najnowsze komentarze