Smaki Holandii.
Holandia to kraj, który kojarzy się głównie z pejzażem, w którym kluczową rolę pełnią wiatraki. Inne symbole to słynne drewniane chodaki i sery. No właśnie, jaka jest kuchnia tego regionu?
Przewóz osób do Holandia pokazuje, iż jest to kraj, który jest chętnie odwiedzany.
Podróż to jednak nie tylko zwiedzanie, ale i próbowanie lokalnej kuchni. Z czego słynie Holandia?
Sery, sery i jeszcze raz sery
Kuchnia holenderska nie jest urozmaicona, jest jej urok tkwi w prostocie. Podstawowe produkty, pod które sięga się to kurczaki, ryby, owoce morza oraz warzywa i owoce. W kuchni tej widać wpływy innych kuchni, m. in orientalnej czy francuskiej. Ta ostatnia słynie przecież z serów, a o te w Holandii nietrudno. Holendrzy kochają sery, chociaż te są uznawane za mniej wyrafinowane niż sery francuskie. Intensywność serów zależy od stopnia ich dojrzałości. Wedle rodzajów dzielą się na: jong, czyli sery delikatne, belegen, które są już bardziej wyraziste w smaku oraz sery oud, które charakteryzują się ostrością. Nazwy serów często pochodzą od nazw miast, dlatego w wyborze warto kierować się intuicją lub doradztwem lokalnych.
Proste, ale smaczne jedzenie
Przewóz osób udowadnia, że potrawami, które często goszczą na stołach w Holandii są ryby. Bliskość morza pozwala na przygotowywanie potraw, takich jak śledzie z beczki, makrele czy wędzone węgorze. Kulinarne korzenie Holandii są wyjątkowo morskie, dlatego każdy miłośnik takich przysmaków, z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. A co pija się do jedzenia? Oczywiście piwo – najsłynniejsze to rzecz jasna Heineken, Amstel, Grolsch. Innym trunkiem jest jałowcówka zwana Jenever. To gęsty gin, który wytwarza się z melasy i doprawia charakterystycznymi owocami jałowca. Kieliszek tego napoju z pewnością poprawia humor i podkreśla smakowe walory potraw.
Najnowsze komentarze