Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sie 19, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Sos – wyśmienity dodatek do dań.

Drugie danie, a sos.

Sos to nic innego, jak doprawianie smakiem drugiego dania. Sosy również są używane w bułkach, bagietkach, sałatkach, pizzy, itp. Wypadało by powiedzieć, że bez sosu drugie danie było by suche. Nie można by było czuć tego niebiańskiego smaku. Ziemniaki, kasze, ryże były by pozbawione soczystości. Mięso również wymagało by polania sosem. Albo choćby i tłuszczykiem z cebulką lub bez niej.
Jednak wyróżniamy sosy pieczeniowe jasny i ciemny, pomidorowy, pieczarkowy, śmietanowy, oraz koperkowy, itp. I sosy dwusmakowe, jak śmietankowo- koperkowy, śmietanowo – musztardowy, musztardowo – koperkowy i tak dalej.
Inna sprawa to sosy, jak dresingi, sos barbeque, 7 wysp, czosnkowy, czy ziołowy.
Przepis na sos czosnkowy:
– kubek śmietany,
– słoiczek majonezu,
– główka czosnku lub czosnek suszony.
Składniki łączymy ze sobą i po dokładnym wymieszaniu otrzymujemy sos czosnkowy. Świetny dodatek do sałatek, domowych hamgurgerów, czy kanapek dekoracyjnych.
Przepis na sos śmietanowo – koperkowy.
Wystarczy chochla bulionu, łyżka stołowa śmietany, mąki oraz koperek mrożony lub świeży (garstka). Po dokładnym wymieszaniu otrzymamy jednolitą płynną konsystencję, która zostanie dodana do duszonego mięsa. Doprawić można do smaku solą i pieprzem. Wyśmienity dodatek, który zaskoczy smakoszy przy stole.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że sosy to jeden z najsmaczniejszych dodatków do dań, sałatek i fast foodów oraz kanapek na zimno. Nie sposób się obejść bez nich, a poprawiają smak każdego dania.