Tarta jabłkowa
Przepis na szybką tartę jabłkową
Składniki na ciasto:
100 gram masła
200 gram mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
Składniki „na środek”:
6 jabłek
3-4 łyżki cukru
1 cynamonu (opcjonalnie)
Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki
4 łyżki cukru
cukier waniliowy (całe opakowanie)
60 gram masła
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Gdy ciasto nie będzie kleiło nam się do rąk, wałkujemy i wykładamy nim foremkę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, posypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem, smażymy tak długo aż jabłka zaczną się rozpadać. Wykładamy na upieczone ciasto. Następnie zagniatamy składniki na kruszonkę i rozkładamy ją na wierzch ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut.
Tarta idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło z lodami, zimna też smakuję wyśmienicie. Uwielbiają ją dorośli i dzieci. Smacznego.
Najnowsze komentarze