Tarta z nadzieniem mascarpone i borówkami
Tarta z mascarpone i borówkami zachwyci każdego miłośnika tych owoców. Śmietankowy smak serka i soczyste owoce wzajemnie uzupełniają się, tworząc niesamowity duet. Borówki jako owoce sezonowe świetnie sprawdzą się w deserach, nie tylko tylko dla osób na tradycyjnej diecie, ale również i dla tych, którzy są wegetarianami. Tarty są wdzięcznymi ciastami. Ich kompozycje można dobierać wedle własnego uznania: nadzienie może być wytrawne lub słodkie, ale też surowe czy zapiekane razem z ciastem. Dzięki temu każdy może wybrać to co mu smakuje najbardziej.
Składniki
Krem borówkowy:
250g borówek świeżych lub mrożonych
1 opakowanie serka mascarpone
⅓ szklanki cukru lub innego słodzidła
Kruche ciasto:
2 całe jajka
200-300g mąki
szczypta soli
1/2 opakowania margaryny roślinnej lub masła w temperaturze pokojowej
1-3 łyżki chłodnej wody
Mąkę przesiać przez sito do miski lub odpowiednią do tego czynności stolnicę. Do mąki dodać jajka i wcześniej stopione (i ostudzone!) masło. Dodać należy również resztę składników. Ciasto powinno się wyrabiać do momentu otrzymania jednolitej masy, która będzie dość sprężysta. Po naciśnięciu powinna wracać do swojej poprzedniej formy, a kawałki ciasta powinny dać się mimo wszystko oddzielać bez problemu (nie kruszyć się). Po wyrobieniu ciasta należy je owinąć w folię spożywczą lub włożyć do torebki przeznaczonej na żywność. Chłodzić przez 30 minut. Po schłodzeniu piec spód przez 45 minut 180*C.
Krem z serkiem mascarpone to jedno z najprostszych nadzień jakie można stworzyć. Wystarczy Doprowadzić serek do temperatury pokojowej i połączyć go ze składnikami. Uprzednio możemy odłożyć ⅓ borówek. Przydadzą się nam do późniejszego dekorowania ciasta.
Jeśli jesteśmy wielbicielami konfitur – możemy pokusić się o lekkie podsmażenie borówek. Podczas smażenia konieczne będzie dodatkiem 2-3 łyżeczek cukru, jednak to sprawi, iż ciasto będzie bardziej kaloryczne. Po ostudzeniu taki dżem możemy połączyć z serkiem mascarpone.
Po połączeniu składników możemy przekładać serkowe nadzienie do schłodzonego spodu. Do dekoracji możemy użyć reszty borówek, ale też np. listków świeżej mięty czy innych owoców, które mamy w lodówce. Naturalne dekoracje mają znacznie mniejszą zawartość cukru, ale też większą wartość odżywczą względem naszej diety. Po udekorowaniu tarta powinna być przechowywana w lodówce.
Smacznego.
Najnowsze komentarze