Andrutowe popołudnie
Poszukujesz skutecznej i szybkiej przekąski na rodzinne, leniwe popołudnie? Najlepiej takiej, która nie zawiera zbyt dużo cukru i innych przetworzonych składników! O i żeby jeszcze nie wymagała spędzenia zbyt długiego czasu w kuchni, przy piekarniku! Dobrym pomysłem byłoby też umiejętne „przemycenie”, jakiegoś owocu….
Andruty z galaretką to rozwiązanie wprost idealne dla Ciebie i Twojej rodzinki! Ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę! A co najważniejsze-uraczą swym smakiem każdego domownika. To nie koniec zalet! Co ciekawe zawierają w sobie banana, którego na pierwszy rzut oka w ogóle nie widać! Ślinka już leci na samą myśl? Zatem do dzieła!
By wykonać andruty z galaretką potrzebujesz:
-wafle kwadratowe (suche, bez nadzienia andruty)
-2 galaretki cytrynowe
-2 galaretki agrestowe
-400 ml śmietanki kremówki 30 %
-1 banana
-2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
WARSTWA NUMER JEDEN
1. Śmietanę kremówkę rozdziel po równo do dwóch, osobnych miseczek. Po 200 ml w każdej. Jedną odstaw na później.
2. Do 200 ml śmietany kremówki dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Całość ubij mikserem na sztywną pianę.
3. Przygotuj wybraną przez Ciebie blaszkę, albo prostokątne, głębokie naczynie. Na dnie poukładaj andruty tak, aby całość była zakryta.
4. Cytrynową galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Gdy będzie już przestudzona, połącz ją z wcześniej ubitą śmietanką. Nie zapomnij wszystkiego dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki!
5. Gdy całość zacznie już tężeć, wylej ją na wafle w blaszce. Równomiernie rozprowadź masę, aby nie było żadnych luk. Odstaw całość do lodówki.
6. Kiedy masa galaretkowa całkowicie zastygnie, przykryj ją drugim waflem. Nie śpiesz się z tym krokiem, inaczej andruty za szybko nasiąkną, gdy galaretka będzie niegotowa!
WARSTWA NUMER DWA
7. Galaretki agrestowe rozpuść w 2 szkl. gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
8. Pokrój banana w cienkie plasterki i wyłóż na wcześniejsze wafle.
9. Wylej tężejącą galaretkę na wafle. Odstaw całość do lodówki.
WARSTWA NUMER TRZY
Powtórz kroki 1-6.
Tak przygotowane andruty z galaretką odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie pokrój je na mniejsze batoniki i delektuj się nimi razem z rodziną!
Smacznego!
Najnowsze komentarze