Ile kalorii ma sos pomidorowy? Pomidory – dlaczego warto je jeść?
Pomidory są bazą wielu dań w kuchniach całego świata. Uwielbiają je przede wszystkim mieszkańcy krajów południowych – Hiszpanii, Włoch czy Meksyku – bo właśnie tam są one najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Poza walorami smakowymi, pomidory to również wspaniałe źródło wielu mikroelementów.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory polecane są w diecie osób, które cierpią na choroby układu krążenia. Duża zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi, wpływa na napięcie mięśniowe, a sam pierwiastek jest niezbędny do zachowania odpowiedniego funkcjonowania organizmu i produkcji energii. Jednak pomidory warto regularnie spożywać głównie ze względu na występujący w nich likopen – barwnik, który ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Likopen hamuje powstawanie komórek nowotworowych oraz wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Osoby regularnie spożywające duże ilości pomidorów rzadziej chorują na poważne i niebezpieczne schorzenia układu krwionośnego, takie jak miażdżyca oraz choroba wieńcowa. Pomidory są również bogatym źródłem żelaza oraz witaminy A i K.
Ile kalorii ma sos pomidorowy czyli pomidory a dieta odchudzająca
Ile kalorii ma sos pomidorowy? To pytanie zadaje sobie wiele osób dbających o linię. Pomidory są nisko kaloryczne – 100g pomidorów ma zaledwie 18kcal! Sprawia to, że pyszny, aromatyczny sos pomidorowy mogą spożywać wszyscy, którzy przebywają na diecie odchudzającej. Do zblendowanych pomidorów wystarczy dodać kilka ząbków czosnku oraz ulubione przyprawy (świetnie komponuje się oregano, bazylia, tymianek i zioła prowansalskie) oraz chwilę podgotować. Długo gotowany sos pomidorowy nabiera więcej aromatu oraz staje się gęstszy, przez co doskonale nadaje się jako dodatek do pizzy, makaronów i mięs. Domowy sos pomidorowy, który nie jest zagęszczony mąką, jest niskokaloryczny, przez co może być spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Musimy jednak pamiętać, że często serwowany jest on z bardziej kalorycznymi produktami, takimi jak makaron i mięso, które należy wliczyć w bilans kaloryczny.
Najnowsze komentarze