Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 2, 2019 in Kuchnia i kulinaria |

Por w innym wydaniu

Por jest warzywem, które w Polsce z jednej strony jest masowo kupowane a z drugiej niedoceniane. Niedoceniane, ponieważ por najczęściej ląduje w rosole, ewentualnie jest składnikiem surówki. Por jest warzywem o właściwościach bardzo podobnych do cebuli. Bogaty jest w witaminy i antyoksydanty.

 

Świetnym sposobem na włączenie pora do naszej diety i spożycie go w większych ilościach jest zupa z porów. Zupa z porów w swojej pierwotnej wersji jest daniem charakterystycznym dla kuchni francuskiej. Warto jest od czasu do czasu zaserwować domownikom zupę z porów, jeśli kończą nam się pomysły na przyrządzenie wartościowego i niebanalnego posiłku. Zupa z porów jest potrawą o delikatnym smaku, co może dziwić ponieważ por sam w sobie ma intensywny smak i aromat. Jednak poddany obróbce termicznej zdecydowanie łagodnieje i zmienia smak. Zupa z porów bardzo często podawana jest pod postacią kremu z aromatycznymi czosnkowymi grzankami.
Zupa z porów, odpowiednio przyrządzona będzie na pewno stałym bywalcem na naszych stołach. A warto ją jeść ze względu na właściwości pora, o których łatwo zapominamy.