Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 28, 2020 in Kuchnia i kulinaria |

Sałatka z tuńczykiem

Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem:

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym,
puszka groszku konserwowego
3 jajka
woreczek ryżu parbolied
puszka kukurydzy
0, 5 papryki czerwonej
0, 5 papryki żółtej
2-3 łyżki majonezu
kawałek pora (według uznania)
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jajka musimy ugotować na twardo, a następnie kroimy je w kostkę. Tuńczyka, groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do miski. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kostkę i dodajemy do wcześniejszych produktów. Pora drobno siekamy i dokładamy do pozostałych składników. Wrzucamy ostygnięty ryż. Solimy i pieprzymy do smaku, następnie dodajemy majonez (według uznania) i wszystko razem mieszamy. Powstanie sałatka idealna na wieczorny posiłek, bogata w białka, więc odpowiednia dla osób odchudzających się lub chcących zgubić kilka kilogramów. Sałatkę z tuńczyka robi się bardzo szybko i nawet osoba która twierdzi, że nie potrafi gotować da radę ją zrobić, wystarczy spróbować.