Skąd bierze się rosnąca popularność majonezów wegańskich?
Wiele osób nie wyobraża sobie spożywania rozmaitych posiłków bez dodatku majonezu. Sos ten doskonale komponuje się z kanapkami, surówkami i sałatkami, a także różnego rodzaju sosami oraz dipami. W swojej oryginalnej wersji bazuje on jednak na jajkach, jest bardzo niezdrowy i wysokokaloryczny. Wychodząc więc naprzeciw potrzebom konsumentów, powstały majonezy wegańskie! Sprawdźmy, skąd bierze się ich rosnąca popularność!
Majonez przyjazny dla wegan
Tradycyjny majonez wytwarzany jest na bazie jajek oraz oleju, które są tłuste i kaloryczne. W związku z tym nie tylko jest on bardzo niezdrowy, ale też nieodpowiedni dla osób wykluczających ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Unikać go muszą również konsumenci, którzy mają alergię na jajka lub nie powinny ich spożywać z innych powodów (np. podwyższonego cholesterolu).
Majonezy wegańskie natomiast produkowane są wyłącznie z roślinnych składników, takich jak olej rzepakowy. Dzięki temu są znacznie zdrowsze. Ich innowacyjna, wegańska receptura jest przyjazna dla wszystkich, a w dodatku zapewnia rewelacyjny, niezmieniony smak. Kremowa konsystencja majonezów bez jajek również niczym nie różni się od tradycyjnych sosów.
Skład bez alergenów
Warto wiedzieć, że jajka to niejedyny alergen, który został wykluczony ze składu majonezów wegańskich. Biorąc pod uwagę również inne często występujące nietolerancje, sosy te są całkowicie bezpieczne dla osób, które z powodu alergii lub innych chorób (np. celiakii) nie mogą spożywać:
- glutenu,
- soi,
- laktozy.
Roślinny majonez jest więc zdrową alternatywą dla tradycyjnego sosu, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywany przez wszystkie osoby. Jest całkowicie bezpieczny nawet dla alergików, którzy reagują na śladowe ilości określonych składników.
Niższa zawartość tłuszczu
Ostatnią, lecz nie najmniej istotną cechą majonezów wegańskich, która wpływa na ich nieustannie rosnącą popularność, jest też znacznie obniżona zawartość tłuszczu. Rośnie świadomość dotycząca zdrowego odżywiania się i coraz więcej osób zwraca uwagę na skład wybieranych produktów.
Roślinne majonezy bez jajek mogą wybierać również osoby przebywające nawet na bardzo restrykcyjnej diecie oraz dbające o swoją sylwetkę. Renomowani producenci, tacy jak Starck’s Food Polska, oferują bowiem sosy, które mają zaledwie 40% lub 20% tłuszczu w porównaniu do tradycyjnych majonezów, co wiąże się z ich znacznie mniejszą kalorycznością!
Najnowsze komentarze