Przepisy na wegetariańskie dania czyli kotlety wegetariańskie – alternatywa dla mięsa
Dieta bezmięsna staje się coraz bardziej popularna wśród osób z różnych środowisk – część z nich wyklucza spożywanie produktów mięsnych ze względów ideologicznych, inni zaś kierują się zdrowiem lub potrzebami własnego organizmu.
Przepisy na wegetariańskie dania
Jednak przepisy na wegetariańskie dania chętnie wykorzystywane są również przez osoby, które jedynie ograniczają spożywanie mięsa lub starają się jeść zdrowiej. Przedstawiamy dwa proste przepisy na wegetariańskie kotlety, które posmakują każdemu!
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne są pyszną alternatywą dla mięsa – dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych i łatwo przyswajalnego jajka. Aby przygotować kotlety jajeczne dla dwóch osób należy ugotować na twardo 6 kurzych jaj, które następnie kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy jedno surowe jajko, drobno posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy na gładką masę, a następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Tak przyrządzone kotlety należy odłożyć do lodówki na dwie godziny, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Falafel – kotlet z ciecierzycy
Falafele to popularne w kuchni arabskiej kotleciki z ciecierzycy. Przygotowanie falafeli należy rozpocząć dzień wcześniej: ciecierzyca powinna moczyć się w zimnej wodzie przez całą noc. Odcedzamy ją i mielimy wraz z cebulą oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, kolendrą i kardamonem. Dodajemy odrobinę wody tak, by wyrabiana masa była gęsta i dawała się formować w kulki lub lekko spłaszczone kotleciki. Uformowane falafele należy odstawić na dwie godziny do lodówki, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony.
Wegetariańskie kotlety możemy również przygotować z soczewicy, ziemniaków i sera, tofu, a nawet z kalafiora czy cukinii. Najważniejszym elementem przyrządzania dań wegetariańskich jest umiejętne dobranie przypraw oraz smażenie w krótszym czasie niż w przypadku kotletów mięsnych, by nasze danie nie było przesuszone lub spalone.
Najnowsze komentarze